Fejlesztik az első intelligens, mobil hűtött tereket

operativprogram.hu
2014. február 4.
Fejlesztik az első intelligens, mobil hűtött tereket

A Dominó Trans Kft. által vezetett konzorcium az Új Széchenyi Terv keretében közel 697 millió forint uniós támogatást nyert el.

A 925 millió forint összköltségű projekt során 2015 végére új típusú, több dimenziós multiinjekciós airflow technikával támogatott, GPS regisztrált hűtött teret fejlesztenek Szombathelyen a projektben közreműködő szállítmányozó cég vezetésével.

A HACCP előírások alapján az élelmiszereknek, illetve élelmiszer alapanyagoknak megfelelő hőmérsékleten való tárolása, szállítása rendkívül fontos logisztikai problémakört vet fel. A hűtési lánc szállítási részére vonatkozó technológiai lehetőségek elérhetősége jelenleg korlátozott, a hűtött rakterű szállítójárművek használata a legelterjedtebb. A hűtési lánc azonban, ha rövidebb időre is, de sérülhet technikai hiányosságok és emberi mulasztás miatt. A technológiai hiányosságokra a projekt keretében megvalósításra kerülő intelligens hűtött terek kialakítása jelent megoldást.

A Dominó Trans Kft., az ÖKO-2000 Kft. és az OKSZI Zrt. által alkotott konzorcium fejlesztése többpontos levegőbefúvással kiegyenlítettebb hőmérséklet-eloszlást eredményez majd a hűtőtérben, mint az eddigi egypontos rendszer. Az osztott légtérrel megvalósítható lesz, hogy a rövid távú szállítás során különböző hőmérséklet-igényű (-20C és 4C) élelmiszerek is szállíthatóak legyenek egyszerre. Az eddig még nem alkalmazott légfüggönyös technológia beépítése mobil hűtő-terekbe megakadályozza az ajtónyitás során történő hőmérsékletingadozást a hűtőtérben, ami a rövid távú szállítás során viszonylag gyakran megtörténik. A GPS alapú regisztrációval pontosan és valós időben nyomon követhető lesz, illetve hiteles módon visszakereshető válik a megállások száma, a sebesség, az ajtónyitások száma, az esetlegesen különböző hőmérsékletű terek adott időbeni hőmérséklete és hőmérséklet-eloszlása.

A projekt keretében létrejövő riasztási rendszer elősegíti majd az időben történő reakciókat, a hőmérséklet megváltozásával vészjelzést küld a sofőrnek, illetve a nyomon követő rendszeren keresztül is jelzi, valamint megadott embereket SMS-ben figyelmeztet a hibára. Az aktív beavatkozást lehetővé tevő rendszerrel távoli kapcsolaton keresztül, akár a cég telephelyéről is intézkedni lehet a hűtőtér hőmérsékletének beállításával.

Az Új Széchenyi Terv „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiírásán 696 934 937 forintos támogatást elnyert, 925 198 450 forint összköltségvetésű innovációs fejlesztés 2013. január 2-án indult.

OP


EU Pályázati Portál