Fejlesztés a kisnánai kőbányában

operativprogram.hu
2014. február 9.

Közel 233 millió forintos beruházással bővítette eszközparkját a Tarnóca Kőbánya Kft.

A fejlesztéshez 93 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyertek az Új Széchenyi Terv pályázatán – közölte a cég.

A komplex vállalati technológia fejlesztését célzó pályázaton új, nagy kapacitású bányagépeket szereztek be, így például egy rádiós távirányítású lánctalpas mobiltörő gépet, amely óránként akár 250 tonna követ tör bármilyen bányai területen, valamint egy nagyteljesítményű lánctalpas kotrógépet.

A gépek nemcsak többletkapacitást és jobb minőségű termékeket eredményeznek, de optimalizálják az 54 hektáros területen elhelyezkedő bányaüzem anyagáramlását és csökkentik a felesleges bányán belüli szállítást is, kisebb terhet róva így a környezetre – közölték.

A 100 százalékban magyar tulajdonú kisnánai kőbányát üzemeltető Tarnóca Kőbánya Kft. korszerű, számítógépes vezérlésű gépsorokkal 2001-ben nyitotta újra a bányát, a vállalkozás a környéken 40 embernek ad munkát, a beszállítókon és állandó partnereken keresztül pedig további 40-nek. Az újranyitás óta az infrastruktúrát összességében közel másfél milliárd forintos beruházással korszerűsítették.

A bányászott andezitből kőzúzalékot készítenek, amelyből aszfaltalapanyagot, vasúti kőzúzalékot, vízépítési köveket, betonadalékokat állítanak elő. Évente nagyjából 450 ezer tonna követ termel a bánya.

MTI