Energiaellátó rendszert fejlesztenek intelligens épületekhez

operativprogram.hu
2014. február 13.
Épületgépészet

Az Új Széchenyi Terv keretében közel 606 millió forint uniós támogatást nyert el a Gravitáció Kft. által vezetett konzorcium.

A 757 millió forintot meghaladó összköltségű projekt során integrált csúcstechnológiai rendszer fejlesztése történik skálázható méretű intelligens épületek autonóm energiaellátásához.

A rendszer alapvetően High Voltage Direct Current (HVDC) technológián alapul és a megújuló energiaforrások mindegyikének beépítése – nap, szél, földhő – megtörténik benne. Az IT megoldások beépítésével a vezérlés és szabályozás igazodik az adott felhasználáshoz és öntanuló rendszerként működik. Az ilyen rendszerben kritikus energiatárolás funkcióhoz új technológiák kerülnek beépítésre.

A találmány újdonságtartalma a világításhoz kifejlesztett, több üzemmódú innovatív HVDC technológiájú LED világító rendszer, mely alap üzemmódban közvetlen napelemes táplálásról működik és integrálja a vészüzemi világítást is, továbbá az egyes üzemmódok között automatikus átkapcsolást képes végezni.

Az energiaellátó rendszer további újdonsága, hogy a fűtés-hűtés továbbfejlesztett HVDC betáplálású hőszivattyús megoldással készül. A közvetlen energiatermelés napelemmel kombinált vertikális tengelyű szélgenerátorokkal történik, melyek szintén HVDC kimenettel vannak ellátva.

A HVDC alapú energiatároláshoz új technológiájú akkumulátor megoldást és ezen fenti elemek működését felügyelő, az intelligens épület energiaellátását optimalizáló integrált informatikai rendszert fejlesztenek. A találmány révén olyan intelligens épületek valósíthatók meg, melyek komplex, HVDC technológián alapuló mechatronikai rendszerrel, valamint energiamenedzsmenthez egy integrált informatikai rendszerrel rendelkeznek.

Az Új Széchenyi Terv „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” elnevezésű pályázati kiírásán 605 986 250 forintos támogatást elnyert, 757 482 812 forint összköltségvetésű projekt konzorciumvezetője a Gravitáció Kft., konzorciumi partnerek a Comtrans Kft. és az OKSZI Zrt.

A fejlesztés 2012. november 1-én indult és várhatóan 2014. június 30-án fejeződik be. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

OP


EU Pályázati Portál