Daganatos és neurodegeneratív betegségeket kutató fejlesztés

operativprogram.hu
2015. február 3.
Daganatos és neurodegeneratív betegségeket kutató fejlesztés

A 159,48 millió forint összköltségű projekt során stresszfehérje moduláción alapuló gyógyszerjelölt vezérmolekulák fejlesztése történt.

A Gazdaságfejlesztési Programok „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című konstrukciója keretében 127,58 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a LipidArt Kft. által vezetett konzorcium.

A neurodegeneratív betegségeknek sajnos mindmáig nincs kielégítő gyógyszeres terápiája, és ez érvényes bizonyos tumorokra, így pl. a melanómára is. Ahogy a daganat kialakulásának molekuláris mechanizmusa egyre jobban ismertté válik, a hagyományos antitumor kezelések mellett számos új, molekulárisan célzott daganatellenes kezelési módszer jelenik meg. Nyilvánvalóan szükséges azonban új elvekre épülő további célzott terápiás eljárások kifejlesztése.

A projekt célja vezető molekulák azonosítása volt a neurodegeneratív és daganatos betegségek területén a hősokkfehérje indukciót módosító saját molekulakönyvtár optimalizálásán keresztül. A projekt során módszert dolgoztak ki a fenti betegségekben bizonyítottan szerepet játszó, a lipidomikai ujjlenyomattal is összefüggésbe hozható stresszfehérje (HSP) családok szintjének és lokalizációjának egyidejű kvantitatív jellemzésére.

A kutatás-fejlesztés eredményeként a lipidomikai, génexpressziós, stresszfehérje, valamint egyedi sejtmikroszkópiai panel bevezetésével bioinformatikai és rendszerbiológiai eszköztár felhasználásával választ kaptak a neuroprotektív, illetve daganatellenes új molekulák hatásmechanizmusára. Kidolgozták és sejtpaneleken, valamint állatmodelleken kísérletekkel támasztották alá a neuroprotektív, illetve antitumor gyógyszerjelöltek lipidomikai és stresszfehérje ujjlenyomata alapján történő jellemzését, valamint meghatározták a gyógyszeres terápia ezen alapuló predikciós markereit is.

A GOP 1.1.1-11 „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiíráson 127 588 110 forintos támogatást elnyert, 159 485 137 forint összköltségvetésű projekt 2012. szeptember 1-jén indult és 2014. november 28-án zárult.

OP


EU Pályázati Portál