Befejeződött a kőszegi Jurisics-vár felújításának első üteme

operativprogram.hu
2013. július 1.

A felújításhoz Kőszeg városa 790 millió forint pályázati támogatást kapott.

Befejeződött a kőszegi Jurisics-vár funkcióbővítő felújításának első üteme; július elsejétől a vár nagy részét látogathatják az érdeklődők és a Kőszegi Várszínház is visszatérhetett a vár belső udvarára.

A másfél évig tartó felújításnak köszönhetően teljesen akadálymentesítették a turisták által látogatott épületrészeket, új látogatóbarát kiállítótereket hoztak létre, a lovagtermet és az árkádos pincét pedig alkalmassá tették arra, hogy ott korszerű körülmények között rendezhessenek konferenciákat, de akár lovagi vacsorákat és borkóstolókat is – mondta el hétfőn Pócza Zoltán, az intézmény igazgatója.

Megújult a vár homlokzati része, a közművelődési és múzeumi részeket pedig különválasztották az irodáktól, utóbbiakat történelmileg “értéktelenebb” épületrészben helyezték el.

Pócza Zoltán ismertetése szerint a csaknem egymilliárd forintba kerülő felújításhoz Kőszeg városa 790 millió forint pályázati támogatást kapott az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében, amihez több mint 158 millió forint önrésszel járult hozzá az önkormányzat.

A Jurisics-várban keddtől új állandó kiállítás mutatja be a látogatóknak a vár történetét “A kőszegi vár évszázadai címmel”, az úgynevezett aranyszobában pedig a Kőszeghez kötődő legértékesebb műtárgyakat, köztük a Szőlő Jövésnek Könyvét tekinthetik meg a látogatók.

Az ideiglenes kiállítások rendezésére alkalmas kiállítótérben szeptembertől egy Ottlik-kiállítás tekinthető meg, egy másikban pedig a Szent Korona kőszegi vonatkozásairól gyűjthetnek információkat a látogatók ősztől.

A fegyverszobában az eddigieknél sokkal interaktívabb módon ismerkedhetnek az érdeklődők a középkori fegyverekkel, harci ruházatokkal, amelyek közül néhányat kézbe vehetnek, sőt fel is próbálhatnak.

A várbelső egy korszerű vetítőteremmel is bővült, ahol Kőszeggel és a Jurisics-várral kapcsolatos filmeket mutatnak be, ezen kívül az épületben egy új ruhatár, büfé, ajándéküzlet és egy lift is szolgálja a látogatók kényelmét.

Az igazgató szerint a felújítás második ütemében, december végéig a vár külső és belső udvara, valamint egy turistaszállónak is használt épületrész újulhat meg.

MTIEU Pályázati Portál